24-08-08

Er is een naam voor: bore-out

Ik heb dit weekend een nieuw woordje geleerd dat geheel op mijn lijf geschreven is. Ik lijd aan het fenomeen dat blijkbaar een bore-out noemt.

Dat is, ik citeer: "Van te veel werkdruk kun je een burn-out krijgen, maar een baan die te weinig uitdaging biedt, kan dezelfde symptomen van lusteloosheid en depressie veroorzaken. Dat verschijnsel wordt een bore-out genoemd.
Aanvankelijk vragen mensen met te weinig uitdaging en verantwoordelijkheid op het werk vaak nog om extra taken, maar als die ook te gemakkelijk zijn, gaan ze zo veel mogelijk treuzelen en zich tijdens hun werkuren met andere dingen bezighouden.
Een bore-out komt vooral voor bij mensen met een kantoorfunctie. Zo’n 15 procent van de kantoorlui zou aan het syndroom lijden.
‘To bore’ betekent in het Engels ‘vervelen’. Het Engelse woordje out is toegevoegd naar analogie van burn-out. "(http://anneman.wordpress.com/2007/09/24/woord-van-de-week...)

Het zou hier gaan over een nieuwe kantoorziekte. Wieuw, ben ik hip en trendy omdat ik aan een nieuwe ziekte lijdt? Liever niet. Ik wil werken dat de stukken ervan af vliegen!

17:09 Gepost door Ann in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

09-04-08

Fijn voor de lijn?

Ik ben een heel gewillig slachtoffer van reclame. Als er iets nieuws aangesmeerd wordt tijdens een reclameblok dan ligt dat gegarandeerd binnen een week in mijn winkelkarretje. Met het proefkonijn uit te hangen leer je wel 't één en 't ander kennen. Succes niet altijd verzekerd maar dat zijn de beroepsrisico's van proefkonijnen. 

Nu was het de beurt aan Lipton Linea. "Helpt u uw lijn te houden" en 75% van de vrouwen waren reeds na 9 dagen gebruik zeer tevreden. Lipton raadt u aan om 2 flessen van 50 cl Linea per dag te drinken. Dit staat allemaal te lezen op het etiket. (Ruikt een beetje naar goede marketing die inspeelt op gezondheidstrend...) 

Er zal ongetwijfeld een grond van waarheid in zitten. Maar, ten eerste: ik wil mijn lijn niet behouden! Ik wil er een paar kilo vanaf hebben. Mijn zwembandjes hellen veel te fel over mijn broeksrand! Ten tweede, 't is niet te drinken!!! Ik ken hoestsiropen en oplospoedertjes die veel lekkerder zijn! Ik bewonder die vrouwen die het 9 dagen volgehouden hebben om dit te drinken én zeer tevreden waren! Ik was het al niet meer na 2 slokken. Laat staan dat ik 2 van die flesjes op zal drinken. Ten derde: mijn lijn zal het niet helpen behouden. Om de smaak weg te krijgen, heb ik een grote koek moeten eten! ;o) 'T is me dus niet zo bevallen.

Wat ik wel heel lekker vind, is de nieuwe speculaaspasta van Lotus! Echt een schot in de roos. Dat niemand daar eerder is opgekomen! Dit product is bedacht door Els Schepers. Zij stelde het voor tijdens het programma "De Bedenkers" op één. Ik vind het wel geen vervanger van Nutella maar zeker een goede concurrent.

21-03-08

Curieuze neuzen

Vandaag ben ik op pad gegaan voor mijn eerste schrijfopdracht. Hoe fijn dat ik mijn neus in andermans zaken kan steken! En ik word er ook nog eens voor betaald! Als groentje is het toch wel even zoeken hoe ik de zaken het best aanpak. Maar dat komt zeker in orde.

Als je het succes van al die realityshows ziet dan ben ik niet de enige die het fijn vindt om mee te gluren in het leven van andere. Aan kwantiteit is er zeker geen gebrek. Er is voor elk wat wils. Over de kwaliteit van deze programma's zal ik het maar niet hebben...

Ik heb de indruk dat het niet lang zal duren of 1 op 2 Vlamingen heeft wel eens mee gedaan aan een televisieprogramma. Ieder zijn dada maar ik kijk er toch liever naar dan er effectief aan deel te nemen.

Ik vraag me af vanwaar het succes komt van die realityshows. En hoe het komt dat mensen zo een fascinatie hebben voor het doen en laten en het hebben en houden van hun medemensen.  

Of het nu een show is met bv's of een show met "de gewone man" in de hoofdrol, het slaat aan. Zou het succes te danken zijn aan de gezonde nieuwsgierigheid van de kijker? Of is het eerder een afleiding van hun dagelijkse routine? Of misschien is het voor pure ontspanning, verstand-op-nul en het programma op hun af laten komen? Zoeken ze ergens herkenning? Ik heb geen idee. Jij wel?

Het is niet echt een realityshow en het programma is nog maar één keer uitgezonden. Maar het is nu al mijn favoriet: "Ladies first". Tijdens dit programma portreteert Annemie Struyf acht bijzondere vrouwen. Gaande van presidentsvrouwen en koninginnen tot gewone vrouwen. Tijdens één van de volgende afleveringen zal ze op stap gaan met Imelda Marcos. Dan krijgen we te zien hoe Annemie gaat "shoe-shoppen" met Imelda. Een experte terzake. Deze vrouw gaat de geschiedenis in omwille van haar notoire schoenenverslaving. Ik kijk er alvast naar uit!

12-03-08

Waar is die?

Waar is die, Waris Dirie? Het klinkt wel mooi als je het luidop uitspreekt. Maar daar gaat het niet om. Waar het wel omgaat is: waar is die Waris Dirie geweest toen ze in Brussel op uitstap was? En waar is die Waris Dirie mee bezig?

Waris Dirie kwam vorige week naar Brussel. Ze zou woensdag, 5 maart, een conferentie in het Europees Parlement bijwonen. Ze had tevens een afspraak met Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Maar Waris kwam niet opdagen. Ze kon ook gewoon afbellen als ze het niet gezellig vond om een onderonsje te hebben met Condi. Neen, ze verdwijnt liever een paar dagen. 

Haar driedaagse verdwijningstruc van woensdag tot met vrijdag heeft voor de nodige poeha gezorgd. Waris Dirie heeft op die drie dagen tijd wel heel erg veel meegemaakt. Blijkbaar zoveel dat ze het allemaal zelf niet meer zo goed weet. In ieder geval moeten al die gebeurtenissen toch voldoende stof voor een nieuw boek opleveren.

Terug in Oostenrijk kan ze alle gebeurtenissen vanop een afstand bekijken. Het één en het ander verschijnt haar terug helder voor de geest. Vanuit haar ziekbed krijgen we haar verhaal te horen. Deze versie van haar Brusselse "fieldtrip" zal mijninziens ongetwijfeld vervolledigd en vervolmaakt zijn door haar advocaat. De meest aangewezen persoon om verhalen geloofwaardiger te maken.

Eerst beweert ze in Brussel dat alles op een misverstand berust. Eens terug in Oostenrijk krijgen we een heel ander verhaal te horen. Waarom heeft ze dat niet onmiddellijk in België verteld als ze de kans ertoe had? Waarom druipt ze af naar Oostenrijk om van daaruit frontaal de aanval in te zetten?

Blijkbaar heeft Waris Dirie (officieus) te kampen met een alcoholprobleem. Jammer genoeg tast haar notoir drankverleden haar geloofwaardigheid wat aan. Haar verdwijningsact zou ze al een paar keer eerder hebben opgevoerd. Als je een zekere bekendheid hebt dan verdwijn je nu eenmaal niet ongezien. Ook de verschillende en onsamenhangende versies van de gebeurtenissen pleiten niet in haar voordeel.

Dat ze geen Brusselse wafel of mosselen-met-friet is gaan eten dat is duidelijk. Ze is blijkbaar ook niet de toeristische toer op geweest. Toch niet diegene die de brochures aanraden... Wat Waris hier ook heeft meegemaakt, ze is beslist niet van plan om het te vergeten en te vergeven. Ik denk ook niet dat ze geïnteresseerd zal zijn om Ambassadrice voor het toerisme in Brussel te worden, toch?

18:02 Gepost door Ann in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: waris dirie, uitsap, verdwijning, bizar |  Facebook |

05-03-08

Wij bellen u!

Neen, dat doen ze zelden of nooit! De keren dat ik de medewerkers van alle gekende interimkantoren heb horen zeggen "wij bellen u" zijn niet meer op 10 handen te tellen. Ik ben al zo geprogrammeerd dat als ik dit bewuste zinnetje hoor ik dit decodeer in "wij bellen u...nooit".

Het frustreert me enorm hard dat ik moeite doe en dat ik kostbare diesel op rijd om op gesprek te gaan om vervolgens niets meer van ze te horen.

Natuurlijk pak ik uit met mijn stalk-technieken en bel ze zelf. Dan is het heel hard te hopen dat je iemand aan de lijn krijgt die zich nog herinnert dat ze mij op gesprek gestuurd hebben. Als mijn contactpersoon in gesprek is dan wordt mijn telefoonnummer professioneel genoteerd zodat ze mij kunnen terugbellen. Ze noteren dit waarschijnlijk op hun onzichtbare blocnote met een onzichtbare pen want ze bellen niet en ze bellen zeker niet terug.

Ben ik de enige die zo een negatieve ervaringen heeft met interimkantoren? Ik hoor er amper iets van. Als ik er iets van hoor dan is het voor de gekste jobs. Zo hebben ze mij al gebeld voor een job als bekister, metser, inpakster, fysiotherapeut, boekhouder, een job in Eindhoven etc...Allemaal jobs waar ik geen ervaring in heb. Laat staan dat ik weet wat die jobs inhouden!

Als ik mij inschrijf bij interimkantoren dan vermeld ik duidelijk wat soort job ik zoek. Als ze mijn c.v. bestuderen dan weet ik niet hoe ze er bij komen dat ik ervaring heb als bekister. Ze moesten eens weten hoe links mijn twee handen zijn. Geen wonder dat 1 op 5 jobs niet ingevuld raken. Als die interimkantoren zo inefficiënt recruteren.  

Ter informatie, ik zoek een job in volgende sectoren: marketing/communicatie/PR/pers- en voorlichting/redactiemedewerker. Dus als iemand iets weet dat mij kan helpen...laat het me aub weten! Je zal een commissie krijgen op mijn eerste loon.

11:17 Gepost door Ann in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: werk, interim, wanhoop |  Facebook |

03-03-08

Oproep aan l.pfaff

Ik was dit weekend bij An blijven logeren. Lang na bedtijd ging ik slapen, bedwelmd door te hoge chocolade-concentratie in mijn bloed.

An had mij voorzien van een stapel Flairs van de afgelopen weken. Wat lectuur voor het slapen gaan, kan helpen als je weet dat ik altijd een obligatoir uurtje gewoel onderga alvorens naar dromenland te vertrekken. Met wat Flairs bij de hand kon ik die tijd overbruggen en nuttig besteden.

Echt lezen is het niet, eerder doorbladeren, foto's kijken en hier en daar koppen lezen. Tot dat één van die koppen mij deed recht veren in mijn gelegenheidsbed. Het was een artikel waar je jouw droomjob voor 1 dag kon winnen. Je moest reageren voor 4 maart. Dus ik las het artikel nog net op de valreep. Wie weet een teken van hogerhand! Voorsbestemming, kwam in mijn gedachte op. Dat ik dat artikel nog net op tijd geheel per toeval in mijn handen zou krijgen, was op die moment een teken dat ik dat artikel MOEST lezen en MOEST reageren. Ik heb neiging tot bijgeloof als het mij goed uitkomt. Wat een geluk dat ik nog net genoeg bij bewustzijn was om die kop niet over het hoofd te zien!

Je kon kiezen tussen een 4-tal te winnen droomjobs. Eén van de droomjobs was die van beauty-redactrice bij de Flair. Echt mijn droomjob, journaliste/redactrice! Wieuw, stel het je voor, om jouw droomjob effectief te hebben. Dat lijkt me zoiets zoals de lotto winnen. Iedere keer als je meespeelt hoop je toch te winnen. Ik hoop het zo hard dat ik deze droomjob win. Dat zou voor mij het equivalent zijn om de lotto te winnen. Of toch bijna. En, deelnemen is in dit geval zeker niet belangrijker dan winnen!

Ik heb mijn motivatie als de bliksem naar l.pfaff gemaild. Ongetwijfeld zoals duizenden anderen. Wie niet waagt, niet wint. "Neen" heb je, "ja" kan je gekregen etc... Oproep aan l.paff: kies mij!!! Aub natuurlijk. ;o)

Als ik deze droomjob zou winnen dan weet ik tenminste dat ze bestaat. Want een werkzoekende mens als mij verliest gemakkelijk haar geloof in het bestaan van de droomjob.

Wie weet with a little help from my friend hierboven. Ik wens mijn eigen alvast geluk toe. ;o)

 

28-02-08

Ontslag tijdens zwangerschapsverlof!

Vriendin Kat is in december bevallen van twee meisjes! Kat moest drie maanden voor datum thuisblijven om te rusten. Op doktersadvies. Als je zwanger bent van een tweeling komt dit in de categorie risico zwangerschappen. En daar begonnen haar problemen op haar werk.

Vanaf het moment dat Kat haar bazin wist dat ze zwanger was, heeft ze Kat het leven zuur gemaakt. Toen diezelfde bazin te horen kreeg dat Kat drie maanden voor de bevalling thuis moest blijven, dreef de bazin haar onaangename gedrag op tot een maximum.

Die bazin heeft zelf kinderen maar dat creëerde blijkbaar geen moederlijke band met Kat. In tegendeel, de rotopmerkingen vlogen Kat om de oren. Echt wat je nodig hebt tijdens je zwangerschap! Zeker met al die op hol geslagen zwangerschapshormonen.

Als Kat een overheerlijke Nutella boterham te voorschijn toverde, concludeerde de bazin dat Kat haar kinderen nooit zullen weten wat gezonde voeding is. Na 1 Nutella boterham te eten tijdens uw zwangerschap? Een nogal drastische conclusie! Dit was maar één voorbeeld uit het arsenaal verveelde opmerkingen die Kat over zich heen heeft laten komen en gaan.

Vanaf de eerste dag van haar zwangerschapsverlof heeft Kat niets meer van haar bazin en collega's gehoord. Toen Kat bevallen was, heeft ze een bos bloemen gekregen van de bazin. Waarschijnlijk niet echt van harte. Maar dat laten we in het midden.

Na lange tijd kreeg Kat gisteren eindelijk iets te horen van haar bazin. Dit was de eerste keer sinds Kat in september thuiszit dat ze er iets van hoorde. Het was om te melden dat Kat niet meer moest terugkomen uit haar zwangerschapsverlof. Kat zou binnen twee weken terug aan de slag gaan. Kat heeft haar ontslag gekregen omwille van financiële redenen.

Kat is terecht verontwaardigd dat het op zo een manier moet gebeuren. Natuurlijk is een telefoontje naar de vakbond wel aan de orde. In de hoop dat ze nog iets uit de brand kan slepen. Want ze legt zich niet neer bij het feit dat ze haar ontslag heeft gekregen tijdens haar zwangerschapsverlof. Jammer dat zo een reality-shock haar van haar roze wolk heeft doen afdalen.

Kat haar zwangerschapsverlof is met deze voor onbepaalde tijd verlengd. Een periode waar ze extra van haar kervers kindjes en het mama-schap kan genieten.

21:02 Gepost door Ann in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zwangerschap, ontslag |  Facebook |