12-05-08

Stella Artois of Jupiler?

Vandaag vernam ik van mama de "originele" versie hoe ik aan mijn derde naam geraakt ben. 

Toen ik 31 jaar geleden geboren werd, was het nog de gewoonte om drie namen te krijgen. Alleen was papa daar niet van op de hoogte toen hij mij ging aangeven. Er was maar 1 naam voorzien.

Mijn oom/peter vergezelde papa op de trip naar het gemeentehuis waar ik aangegeven moest worden. De afspraak was dat ze nadien iets zouden gaan eten. En zoals het mannen betaamt, was dit etentje mannelijke codetaal voor: een "fond" leggen alvorens door te zakken.

Op het gemeentehuis vroeg de ambtenaar in kwestie wat naam nummer 2 en 3 waren. Geen idee. Ik kan het me al zo voorstellen hoe ze elkaar schouderophalend en ontwetend aangaapte. Naam nummer 2 zou logischerwijs de naam van mijn oom/peter worden. Dat was in orde.

In plaats van het hun gemakkelijk te maken konden ze voor naam nummer 3 de naam van mijn meter pakken. Maar zoals het mannen betaamt kwamen ze niet tweemaal achter elkaar op de meest voor de hand liggende oplossing. Dus besloten ze het zich moeilijker te maken en diep na te denken. Waarom het zich makkelijk maken als het moeilijk ook gaat.

In het gezelschap van mijn papa en mijn oom/peter was nog een vriend van de familie. Deze opperde om mij naar hem te noemen. Maar dat mocht niet omdat ik geen twee mannen voornamen mocht hebben. Dus hebben ze die mannelijke naam vervrouwelijkt.

Spijtig dat de gsm nog niet uitgevonden was anders was een simpel smsje naar mama dé oplossing. En konden ze mama als hulplijn gebruiken om een keuze te maken voor naam nummer 3. 

Mama lag onwetend in het ziekenhuis toen manlief een spelletje namen kiezen aan het spelen was in het gemeentehuis. Maar ik ben van twee dingen blij. Eén: dat naam nummer 3 mijn eigenlijke voornaam niet is. En twee: dat ze mij niet aangegeven hebben NA hun etentje/doorzakkerij. Joost mag het weten hoe ze me dan genoemd zouden hebben... Stella Artois of Jupiler of Cristal Alken maar dan met een dubbele tong uitgesproken waardoor het Stella Altwa of Jupieleh of Kristalken zou geweest zijn...?

20:21 Gepost door Ann in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: namen stella of jupiler |  Facebook |

Commentaren

Hihi... Stella had nog gegaan :-)

Jupiler was misschien erger geweest: 'Mannen weten waarom'

Gepost door: saradils@hotmail.com | 13-05-08

grappig verhaal!
Bij mijn geboorte (bijna een halve eeuw geleden) was het eenvoudiger. De derde naam moest de naam zijn van de plaatselijke patroonheilige, dus werd het Cornelius! Echt waar;

Gepost door: Cursief Huigje | 17-05-08

De commentaren zijn gesloten.