25-05-08

De ramptoerist.

Het shockeert me iedere keer hoe mensen zich kunnen vergapen aan andermans ellende alsof het een kermisattractie is.

Gisterenmiddag stonden we op een ongewone plaats in een file. We wisten niet wat er gaande was. Was er een manifestatie die ons ophield? Een ongeval? Geen idee, we wachten geduldig af. Een aantal mensen met duidelijk wat minder geduld, hielden de file na twee minuten al voor bekeken en reden over de middenberm terug van waar ze kwamen.

Andere stapte uit hun auto en gingen kijken wat er aan de hand was. De geïnteresseerde ramptoerist. De echte 'die hard' ramptoerist liet zelfs zijn auto onbemand/vrouwd achter om naar de plaats van onheil te gaan kijken.

Waarom doen mensen dat? Waarom willen mensen gaan kijken naar andermans verdriet, miserie en ellende? Zodat ze zichzelf gelukkig kunnen prijzen dat al dit onheil hun niet overkomen is? Zodat ze 's avonds bij het avondeten alle al dan niet aangedikte details kunnen vertellen aan de rest van de familie? Hopen dat TVL en/of VTM klaarstaat en dat ze live een getuigeverklaring kunnen afleggen? Dat zij als eerste naar 4040 kunnen smsen met een primeurtje?

In 99% van de gevallen kunnen de ramptoeristen in kwestie toch niet helpen en enkel hulpeloos toekijken. Ik snap het met de beste wil van de wereld niet. Ik wil het zelfs niet snappen. Ik zou het zo erg vinden moest ik het slachtoffer zijn en moest er zich een kijklustige kring rondom mij vormen.

Na een kwartiertje kwam er vooruitgang en reden we verder. We passeerden de plaats van de feiten. Ik probeerde zo hard mogelijk om niet te kijken. Maar aangezien de weg bezaaid lag met brokstukken was het toch effe uitkijken om zelf niet ergens tegen te rijden. Ik zag een mini autokerkhof vanuit mijn ooghoeken. Een paar auto's en een bus. Ik kon gelukkig niet alles zien. Enkel datgene wat nodig was om ons en de auto veilig door de ongevalsscene te laveren.

Maar ik kreeg het koud en warm tegelijk. Kippenvel van kop tot teen. Wetend dat er daar mensen zijn die net een mentale en fysieke klap hebben gehad. En dat wil ik niet zien, ik geef het ook toe dat ik er niet tegen kan om oog in oog te staan met mensen met miserie.  Als ik een paar minuten vroeger op deze plek langsreed, was ik het misschien was of vrienden of familie.

Deze middag 1 uur journaal op de VTM. Reportage over rellen in Anderlecht. De reporter ter plaatse ging een verslag maken van de day after. Hij interviewde meneer X. Meneer X die speciaal van Merksem kwam om te kijken naar de ravage van de rellen. Meneer X gaf eerlijk toe dat hij ramptoerist was. In hoofdberoep of in bijberoep dat weet ik niet maar hij zei het alsof hij het al vaker gedaan heeft: zich op zondag verplaatsen naar rampzones. Ieder zijn hobby zeker?

14:46 Gepost door Ann in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ongeval, accident, ramptoerist |  Facebook |

Commentaren

oh, daar erger ik me ook altijd zo aan! Sta je in de file omdat aan de andere kant een ongeluk is gebeurd: onbegrijpelijk.

Gepost door: saartje | 26-05-08

De commentaren zijn gesloten.