09-11-08

Wie zal het zeggen?

Mijn week op het werk werd beheerst door een zelfmoord van een dochter van een oud collega. Ik heb ze niet gekend maar dat maakte ook niet uit. Het nieuws ging ook bij mij door merg en been. De persoon in kwestie was een paar jaar jonger dan mij en zou in theorie in de fleur van haar leven moeten zitten.

We vroegen ons af wat er allemaal in het hoofd van deze persoon gespeeld en gespookt moet hebben om over te gang tot zo een wanhoopsdaad. Uit de verhalen bleek dat het een weloverwogen afscheid was. Er was een brief achter gelaten waarin verdere uitleg gegeven werd. Het zal helpen maar neemt het de pijn weg bij diegene die achterblijven? Ik weet het niet. Die ouders zijn hun kind kwijt. Ze hadden het niet zien aankomen. Ik verwed er alles op dat deze mensen zich voor de rest van hun leven zullen afvragen...Waarom? Wat hebben wij niet gezien? Hebben wij signalen gemist? Kon het vermeden worden...?

Natuurlijk gaan er nu de wildste verhalen de ronde. Ja zo zijn er mensen, het moet voor sommige nog dramatischer gekleurd worden dan het al is. De verhalen gaan dat ze haar plaats niet vond in de maatschappij en niet aan de verwachting kon voldoen die diezelfde maatschappij haar oplegde. Tja, je moet nu eenmaal tussen de lijnen lopen, werk hebben, er zogezegd bij horen en in 't rijtje grijs muizen passen. Indien niet ben je het mikpunt van commentaren en kritiek. Het vergt volgens mij een sterk karakter en veel moed om eruit te springen en de opmerkigen en kritiek van de grijze muizenmassa te laten voor wat het is.

Ik krijg gewoon kippenvel als ik me probeer in te beelden wat het voor haar geweest moet zijn om al die voorbereidingen te treffen die zouden leiden tot het einde van haar leven. En dan het moment zelf...waarin ze oog in oog stond met haar dood...Wat moet dat meisje gevoeld hebben toen ze haar laatste woorden op papier schreef? De plaats, het moment alles en alles was volgens haar plan tot in detail geregeld. 

De meeste mensen hebben bang van de dood, andere kiezen er zelf voor. Getuigt dit van moed om zelf voor je eigen dood te kiezen? Of zijn die mensen in gedachte al van de wereld afgesloten? Wie zal het zeggen? België heeft één van de hoogste zelfmoordcijfers van Europa. Hoe zou dit komen?

18:27 Gepost door Ann in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelfmoord |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.